Sarmale în foi de varză
Timp de preparare: 1 oră
Timp de gătire: 2 ore
Ingrediente penru prima etapă de pregătire a compoziției
- 4-5 linguri de ulei;
- 2 cepe mari;
- 1/2 cană de orez;
- un praf de sare;
- 1 lingură de boia de ardei dulce;
- 5 linguri de bulion;
- 3-4 linguri de apă.
Ingrediente pentru cea de-a doua etapă
- 1kg carne tocată de porc;
- sare, piper, oregano uscat, cimbru uscat;
- 50 ml de apă.
Alte ingrediente pentru pregătirea și prepararea sarmalelor
- 1 varză murată;
- 2 foi de dafin;
- 250 ml suc de roșii (mai mult sau mai puțin în funcție de mărimea oalei; preparat din 2 linguri de pastă de tomate diluate în apă);
- șuncă și mușchi afumat;
- crenguțe de cimbru uscat.
Mod de preparare
Pregătirea verzei
Se lasă foile de varză murată în apă călduță 2-3 ore la desărat, interval de timp în care apa trebuie schimbată de 2-3 ori, iar varza gustată pentru a ne da seama dacă mai trebuie lăsată. După desărare, sunt îndepărtate nervurile, foile sunt tăiate în fâșii potrivite, iar resturile de varză sunt tăiate mărunt pentru a forma un strat subțire pe care îl vom pune pe fundul vasului, unde așezăm sarmalele.
Pregătirea compoziției:
Șunca și mușchiul afumat sunt puse într-o tigaie de grill la foc mic, fiind lăsate până ce se topește grăsimea, iar când acestea sunt rumenite, sunt scoase din tigaie pentru a le folosi la final. În untura lăsată de la afumături se adaugă 4-5 linguri de ulei și cepele tăiate mărunt pentru a le căli, la foc mic până ce ajung să capete o culoare translucidă (se amestecă ceapa pentru a nu se arde). Peste ceapa călită se adaugă orezul spălat anterior și se amestecă cu lingura timp de 2-3 minute.
Se adaugă un vârf de sare, o lingură de boia dupa care mai sunt lăsate 1 minut, iar apoi sunt adăugate cele 5 linguri de bulion. Se amestecă continuu 10 minute, timp în care se adaugă câte puțină apă până ce compoziția devine consistentă. Pentru a ne da seama când compoziția este gata, gustăm din orez iar acesta trebuie să nu fie nici fiert, dar nici crud.
După ce compoziția s-a răcit, aceasta este adăugata peste carnea tocată, iar apoi se adaugă cimbru, oregano, piper și sare (după gust, în funcție de cât de sărate au rămas foile de varză). Se amestecă, iar la final se mai adaugă puțină apă pentru ca sarmalele să nu se întărească prea mult în timpul gătitului.
Prepararea efectivă a sarmalelor
Întindem o foaie de varză in mână, punem câte o linguriță / lingură de compoziție, în funcție de mărimea fâșiilor de varză, și începem să rulăm, urmând ca excesul de varză de la capătul sarmalei să fie îndesat în interior.
Pe fundul vasului de inox este pus un strat de varză, după care se adaugă o rădăcină uscată de cimbru, piper boabe, foi de dafin, sarmalele una lângă alta, iar printre sarmale sunt puse și afumăturile tăiate bucăți.
La final este adăugat sucul de roșii cât să acopere sarmalele, iar peste acestea este pus un strat din foile de varză rămase și o farfurie pentru a nu permite arderea lor. Oala este acoperită cu un capac și este lăsată la fiert pe aragaz timp de 2-3 ore, putând fi lăsată spre final și la cuptor pentru o jumătate de oră.
Sarmalele sunt servite cu smântână, după preferințe.
Poftă bună vă doresc!