Covrigi de casă
Timp de preparare: 50 minute
Timp de gătire: 30-40 minute
Număr porții: 5-6 covrigi
Ingrediente
- 280 g făină superioară 000 Pambac;
- 180 ml apă călduță;
- 2 linguri rase de zahăr;
- 1 cubuleț de unt în apă cu zahăr;
- 13-15 g drojdie;
- 1 gălbenuș de ou;
- un praf de sare;
- 1 lingură de ulei.
Mod de preparare
Se cerne făina într-un bol și se adaugă un praf de sare, se amestecă, iar apoi se adaugă și drojdia fărâmițată. Se umple un recipient cu 180 ml de apă călduță, se adaugă cele două linguri de zahăr și se amestecă până ce zahărul se dizolvă. Se topește cubulețul de unt la “bain-marie” iar apoi acesta este adăugat în apă. Lichidul astfel obținut se toarnă puțin câte puțin în timp ce încorporăm toate ingredientele în făină. Rezultatul va fi un aluat lipicios.
Apoi încorporăm făina puțin câte puțin până devine un aluat nelipicios, dar puțin moale și elastic. Turnăm o lingură de ulei și frământăm energetic aluatul, aducând-i extremitățile dinpre exterior spre interior precum în clipul alăturat.
Ne vom da seama că aluatul este bine frământat în momentul în care, la suprafața acestuia, vom observa mici bule de aer. Frământatul durează aproximativ 10-12 minute, după care ungem un recipient cu ulei și presat cu făină, unde vom așeza aluatul pe care îl vom lăsa la dospit timp de o ora. Îl acoperim cu o folie alimentară și îl punem într-o încăpere caldă până ce își dublează volumul.
Așezăm o hârtie de copt pe tava cuptorului, ungem masa cu ulei iar apoi scoatem aluatul din bol și ne pregătim de modelat covrigii. Aluatul este tăiat în 6 bucăți proporținale de aproximativ 2.5-3 cm grosime, după care, fiecare bucată este modelată astfel încât să capete forma unui șnur. Șnurul astfel obținut se îndoie în două părți pe care le împletim și formăm covrigii. În tot acest timp aprindem cuptorul și îl încălzim la 200 ℃.
După ce covrigii au fost modelați și așezați pe tavă, îi lăsăm 15-20 minute la crescut, iar între timp batem un gălbenuș de ou pentru a-l utiliza la ungerea lor atât la exterior, cât și la interior. De menționat că oul folosit pentru ungere trebuie scos din frigider cu mult timp înainte de a ne apuca de frământat.
Pe deasupra covrigilor se poate presăra susan sau mac, în funcție de preferințe. Spre final punem covrigii la cuptor pentru 30-40 minute la o temperatură de 170 ℃, lăsând tava pe primul etaj de jos al cuptorului până ce aceștia devin aurii. Înainte de a scoate covrigii din cuptor îi ungem cu un cubuleț de unt și îi mai lăsăm 5 minute (pentru a prinde luciu).
Mai jos am atașat poze cu pașii parcurși precum și cu drojdia aleasă.
Vă urăm poftă bună!
One Comment
Chiuta Adriana
Felicitari pentru initiativa!